<i>lezingen</i>
<i>lezingen</i>
  • © 2021 Società Dante Alighieri - comitato Regioni Minerarie del Limburgo - Sittard-Geleen contact 0

lezingen

webinar

vrijdag 15 januari
19.30 uureen virtuele tour door Testaccio - de onderbuik van Rome
Sandrina Bokhorst

registreer via deze link


Sandrina Bokhorst neemt ons mee op een interactieve tour door de wijk Testaccio in de vorm van een webinar. Met verhalen en afbeeldingen volgen we een route langs belangrijke en symbolische locaties in de wijk. De geschiedenis én het heden komen aan bod. Na afloop heeft u een goed beeld van deze boeiende wijk en als u weer eens in Rome bent kunt u er zelf een route uit te stippelen!  Het webinar is interactief, dat betekent dat u via de chatfunctie vragen kunt stellen en reacties kunt geven. De duur is 1,5 uur met een pauze.

Sandrina Bokhorst is historica en gespecialiseerd in de stadsgeschiedenis van het oude Rome. In 2006 richtte zij Persoonlijk Rome (link) op, een gespecialiseerd reisbureau voor Rome in Nederland.  Persoonlijk Rome biedt programma’s op maat voor particulieren en organisaties met persoonlijke gidsen. Naast maatwerkreizen organiseert Sandrina verdiepende webinars over Rome en heeft ze een blog: ‘’Sandrina over Rome’’

De wijk Testaccio is voor de meeste toeristen in Rome nog onontgonnen terrein. Toch is deze buurt een bezoek meer dan waard, zowel voor kunstliefhebbers als voor lekkerbekken!

Tijdens de bloeiperiode van het Romeinse Rijk bevond zich op de plek waar nu Testaccio ligt de Porticus Aemilia, de binnenhaven van Rome. Hier werden vanuit Ostia, de haven aan zee, enorme kruiken met Spaanse olijfolie aan land gebracht. De olijfolie werd door de havenarbeiders overgedaan in kleinere vaten die gemakkelijker te vervoeren waren. Als de grote amforen waarin de olie was aangekomen geleegd waren, werden ze vernietigd. De kruiken waarin de olie was aangevoerd mochten namelijk slechts eenmalig gebruikt worden, aangezien de olijfolie in de poreuze terracotta kruiken snel bedierf.

Een decreet bepaalde daarom dat de gebruikte oliekruiken in stukken moesten worden stuk geslagen en op een grote hoop moesten worden gegooid. Deze hoop groeide in de loop der jaren uit tot een enorme berg, die door de inwoners van de wijk ook wel de Monte dei Cocci (Schervenberg) werd genoemd.

De oude voorraadruimten die in de berg werden uitgehouwen maken nu deel uit van Testaccio Village, een verzameling clubs, bars en restaurants die zich in en om de grotten hebben gevestigd en die een deel van de wijk ’s avonds veranderen in één groot uitgaanscentrum. ’s Zomers worden hier ook veel openluchtconcerten en festivals georganiseerd.

Maar Testaccio is meer dan het uitgaanscentrum van de stad. De wijk kent een groot aantal verborgen juweeltjes, zoals het protestantse kerkhof, twee musea voor moderne kunst, MACRO Future en Centrale Montemartini en de piramide van Caius Cestius. In de wijk vind je sinds kort ook een overdekte markthal, Mercato di Testaccio, met een keur aan verse groente en fruit, zoals courgettes, artisjokken, tomaten en puntarelle, een typische Romeinse groente. En verder de lekkerste vleeswaren, kazen en gebakjes.


eerdere lezingen:


12/2020 De Etrusken (Jos Engelen, Sittard)
09/2020 barokmuziek (Harry Janssen, Selfkant-Süsterseel)
01/2020 over pausen als rotsen en pausen als kiezelsteentjes (Dr. Math Osseforth, H.I. Ambacht)
12/2019 keizerskroningen in Rome (Dr. Anne Huijbers, Bern, CH)
11/2019 fenóómeni - fuoco, terra, aria e acqua (Herman Cole, Sint Niklaas, BE)
10/2019 lezing in het italiaans over Oriana Fallaci (Luigi Barone, Dordrecht)
09/2019 ontdek de magie van Puglia (én Matera) (Saskia Balmaekers, Maastricht)
05/2019 reizen met Vasari (deel 2) (Thei Salden, Limbricht)
03/2019 Austera Eleganza: Turijn in beeld, woord, muziek en smaak (Patrizia Schiozzi, Pieter Bakker)
02/2019 Commedia dell'arte: Carnaval en Tabacologica in Italië (Jos Engelen, Sittard)