Agenda


2019-10-11

Oriana Fallaci
(deze lezing zal in het Italiaans worden gehouden)

Door de heer Barone uit Dordrecht

Vraag iemand in het buitenland om de beroemdste Italiaanse vrouwen te noemen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen velen Sophia Loren aanwijzen, maar als je om een andere naam vraagt, zal het de beurt aan Oriana Fallaci zijn. Een vrouw met een kracht en liefde voor de waarheid van dezelfde grootte als die van Dante Alighieri, die in de laatste jaren van haar leven meer bekendheid verwierf door haar afkeer van de islamisering van de westerse wereld, terwijl haar werk als journaliste en schrijfster verwaarloosd werd. Moeilijk te temmen, heeft zij leiders geïnterviewd zoals Castro, Khomeini, Khadafi, Arafat, Kissinger. Oorlogscorrespondente in o.m. Libanon, Vietnam, Kuwait. Met haar verlangen naar waarheid, heeft zij hen ongetwijfeld sterke maagpijn bezorgd, zoals ooit Henry Kissinger bekende.
Deze lezing is een poging om een objectieve beschrijving te geven van deze reus van de Italiaanse en wereldcultuur, slechts één meter en 56 cm hoog.

Luigi Barone, geboren te Venetië (1947), woont  sinds 1969  in Nederland . Na werkzaam te zijn geweest bij de ABN en het Registro Italiano Navale te Rotterdam (scheepskeuringsinstantie), trad hij in 1987 in dienst bij het Consulaat-Generaal van Italië te Rotterdam, waar hij o.a. de functies Lavoro e Assistenza Sociale (bijstand aan Italiaanse burgers voor arbeids- en sociale problemen), Diplomawaardering en Navigazione (Scheepvaart) bekleedde. In 1998 vervolgde hij zijn werkzaamheden, als tolk-vertaler, later informaticus, bij de Ambassade van Italië in Den Haag tot eind september 2014. Hij is tevens  beëdigd vertaler en voorzitter van Comitato Dante Alighieri te Dordrecht. 

Locatie: Trevianum Scholengroep Sittard ,  ingang Havikstraat, 2e verdieping.
Leden van Dante hebben gratis toegang. Aan niet-leden vragen we een donatie van € 3.- p.p.

terug